שגרת היומיום היא נהדרת לרבים מאיתנו, אולם לעיתים היא גורמת לנו "לנהוג על אוטומט", לבצע פעולות שאנחנו רגילים אליהם, אבל הן לא בהכרח הנכונות. כל מה שצריך לעשות זה להתחיל לקבל החלטות מושכלות, המבוססות על נתונים בהירים. בשנים האחרונות התחלנו להטמיע כלי ניתוח מידע שמספקים לנו נתונים ברורים מהייצור ומבקרת האיכות. בעזרתם הצלחנו לייעל את הייצור ולהציע שירות טוב יותר ללקוחותינו.
ציוד משוכלל לבדיקת איכות – רק מחצית מהדרך
כשמדברים על בקרת איכות חלק גדול ממנה נשען על ציוד המדידה שעומד לרשותך. לאחרונה התחדשנו במכונות CMM חדשות, הן באתר פלסטוקיט והן באתר בכברי, המצטרפות לציוד רנטגן לבחינת חללים פנימיים במוצר. אלה משפרים מאוד את בקרת האיכות. אמנם ציוד מתקדם הוא הכרחי, אך לא מספיק – שימוש בכלי מתאים לניתוח והצגה של נתוני האיכות מסייע להביא לשיפור משמעותי נוסף.
Qualisense – תוכנה לקבלת החלטות מושכלות בשיטת ה-PoR (Percentage of Range)
עמוס שביט, אחד המהנדסים הבכירים בפלסטוקיט מזה שנים רבות, פיתח תוכנה לקבלת החלטות ניהוליות ששמה Qualisense. הוא מספר, "אני חושב שאחת החוזקות העיקריות של התוכנה היא היכולת להמיר טבלאות נתוני איכות עמוסות לתצוגה גרפית בהירה. צורת תצוגה זו מאפשרת לראות את התמונה הרחבה החשובה לקבלת ההחלטה התפעולית הנכונה". עומר קראוס, מנהל המפעל בפלסטוקיט שעובד בצמוד לעמוס והכניס את העבודה על התוכנה, מסכים ומוסיף: "השימוש ב- Qualisense סייע לנו לחסוך ולהשתפר מבחינה תפעולית, תוך הקטנת הפחת".
מה התועלת, אם כן, ש-Qualisense הביאה לפלסטוקיט?
הבחנה בין עיקר לתפל: בין בקרה נדרשת לבקרה מיותרת
אף אחד לא אוהב לעשות עבודה מיותרת, שצורכת זמן ומשאבים, אבל כיצד מזהים אותה? לעיתים קרובות בדיקות איכות של מידות החלק המוזרק נעשות ללא צורך ממשי. המדידה אינה משתנה ונשארת קבועה, רחוקה מהטולרנס לאורך כל מחזורי הייצור. Qualisense סייעה לאבחן בדיקות אלו והצביעה עליהם כמיותרות.
זיהוי קל של מדידות שגויות
במקרים אחרים, מתקבלות תוצאות חריגות של בדיקות איכות המרימות דגל אדום. אלו מכניסות את רצפת הייצור לסחרור מסוכן. תוצאות אלו עלולות להיגרם כתוצאה מטעות אנוש או טעות במדידה. אם לא מאתרים את הסיבה הזו בזמן, מבצעים שינויים בפרמטרים תפעוליים שמתגלים כמיותרים. איך, אם כן, נזהה מדידות כאלה ונדע לבטח שמדובר בתוצאה שגויה שאפשר להתעלם ממנה? Qualisense יודעת להציג פיזור מדידות צפוי ופיזור מדידות מצוי, כאשר מדידות חריגות נראות היטב בצורה גרפית. כאשר המידע מוצג בצורה כל כך ברורה, קל יותר לאתר מצבים אלו.
עבודה בטוחה בחלון ההזרקה
כל מי שעוסק בתחום הזרקות הפלסטיק יודע עד כמה עבודה בגבולות חלון ההזרקה משפיעה על יציבות תהליך הייצור. את חלון ההזרקה לא ניתן לראות, אבל כאשר הוא קטן, מרגישים זאת היטב. Qualisense יודעת להציג אותו בצורה ויזואלית ברורה. היא משווה בין חלון ההזרקה התיאורטי לבין חלון ההזרקה בפועל. בלחיצת כפתור, התוכנה יודעת לחשב כמה ולאיזה כיוון צריך לתקן כל מידה בתבנית או בשרטוט, על מנת להרחיבו.
אופטימיזציה לפרמטרי ייצור – קיצור זמן מחזור
Qualisense מהווה כלי רב עוצמה המסוגל לשפר תהליכי ייצור לחיסכון עצום בהוצאות שונות. לדוגמא, פלסטוקיט הצליחה לקצר זמן מחזור של תהליך ייצור מ-18.7 שניות ל-16.2 שניות, אחרי שהוכח ללא כל ספק שאין הבדל במידות החשובות באיכות החלק שהתקבל בשני התהליכים. קיצור התהליך ב-2.5 שניות חוסך 277 שעות מכונה בשנה – למוצר אחד! מדובר ברווח נקי לחברה, המסייע לתחרותיות שלה. באותו אופן, ניתן לבצע השוואות בין חומרי גלם שונים – קלים יותר או זולים יותר, ובמידה והשינוי לא משפיע על מידות החלק המוזרק, ניתן לאמץ את החומר החדש.
רצפת הייצור בפלסטוקיט מהווה הוכחה מאלפת כי היכולת להשוות את אותו פרמטר בתנאים משתנים מספקת תובנות חשובות. מסקנות אלה ניתן לתרגם במהירות להחלטות תפעוליות שלהן משמעות כלכלית ניכרת. העלייה במורכבות המוצרים והעבודה בתפוקות גבוהות מחייבים שילוב תוכנה כמו Qualisense, המסייעת לנבחרת האיכות של ריאון ופלסטוקיט לעבוד נכון ויעיל.
תמונה 1: עומר קראוס, מנהל המפעל בפלסטוקיט, מסביר על השילוב של Qualisense בועידה המרכזית של תעשיית הפלסטיק והגומי.