פיתחתם מוצר חדש? שדרגתם מוצר קיים? ברכותינו! הכניסה לשלב ייצור אב הטיפוס אכן מרגשת. אחרי תכנונים רבים, פתרון סוגיות הנדסיות ועבודה על המוצר ניתן לראות אותו סוף סוף בתנאי שטח אמיתיים, לחוש אותו בידיים ולקבל משוב ממשתמש הקצה.
ישנן כמה טכנולוגיות לייצור אב טיפוס מפלסטיק, בין אם מדובר בייצור ב-CNC, הדפסה תלת ממדית או תבנית הזרקה ניסיונית. לכל אחת מהן יתרונות וחסרונות וחשוב לעמוד על ההבדלים ביניהן על מנת לבחור את הטכנולוגיה שתשרת אותנו בצורה הטובה ביותר.
שלב ייצור אב הטיפוס יכול ללמד אותנו על אתגרים שנפגוש בשלב הייצור הסדרתי
שלב ייצור אב הטיפוס מהווה הזדמנות לא רק להתרשם מהמוצר המוחשי, אלא גם להתכונן לעתיד, למצב בו המוצר יצליח ונידרש לייצור סדרתי ויעיל בתפוקות גבוהות. על כן, לא תמיד רצוי לבחור בשיטת הייצור המהירה ביותר, אלא בשיטת הייצור המלמדת ביותר. כך נוכל לאתר את נקודות התורפה בתכן ונבצע שינויים שיתמכו בעתיד בייצור הסדרתי. התעלמות משיקול זה עלולה לעלות לנו במחיר יקר בהמשך ובמצבים מסוימים יהיה אף מאוחר מידי כדי לחזור אחורה לשולחן השרטוט ולתקן.
האם יש מוצרים מסוימים שצריכים תשומת לב מיוחדת בשלב ייצור אב הטיפוס?
שאלה זו הופנתה לרונן רווה, מנהל מחלקת התבניות שלנו, שתחת ידיו עברו מוצרים רבים משלב התכנון, לייצור אב הטיפוס הראשוני ולאחר מכן לייצור הסדרתי. "ישנם מוצרים מסוימים שמדליקים נורות אזהרה מיוחדות כבר בהתחלה. לדוגמא מוצרים וויזואליים או מורכבים לחליצה כמו גם מוצרים המיוצרים בתבניות מרובות שקעים, עלולים להביא אותנו בשלב הסופי של הייצור הסדרתי לאחוזי פחת גבוהים, זמני מחזור ארוכים ותחזוקת תבניות מורכבת וארוכה. עבורם אני ממליץ בצורה גורפת להיצמד לייצור אב הטיפוס הראשוני בטכנולוגיית ההזרקה".
אבל ייצור אב טיפוס בהזרקה לוקח זמן רב בהרבה מייצור מקביל בתלת ממד. לא כדאי לתעדף מהירות בשלב הראשוני הזה?
"קל להתפתות לייצור אב טיפוס מהיר וזול בתלת ממד, או ב-CNC אם זה אפשרי, אבל מה שמגיע בזול עולה בסופו של דבר ביוקר. זה נכון שייצור אב הטיפוס בהזרקה יקר וגם לוקח יותר זמן אבל אם באמצעות השימוש בטכנולוגיית ההזרקה נגלה בעיות שניתן לפתור ע"י שינוי בתכן – יהיה עוד זמן לעצור ולתקן. העיכוב בזמנים משתלם ובפועל יקצר את זמן ההגעה לשוק".
תוכל לתת דוגמא של אילו תובנות ניתן לקבל מייצור אב הטיפוס דווקא בהזרקה?
"ייצור אב טיפוס בתבנית ובהזרקה מאפשר לנו את היכולת לבחון את תהליך הייצור העתידי כבר בשלב הזה, בעיקר בנקודות קריטיות בתהליך כמו השפעת מערכת הקירור או השפעת מיקום כניסת החומר על איכות ונראות המוצר".
אז מה לבחור? הכי מהר או הכי מלמד?
"חשוב להבין את היתרונות והחסרונות של כל אחת מהטכנולוגיות", אומר רונן. "ישנם שלבים בהם כל שנדרש הוא "לחוש" את המוצר ואז הטכנולוגיות המהירות והזולות בהחלט מתאימות. היתרון הגדול של אב טיפוס בהזרקה הוא בשלב שבו נדרש כבר לבחון אמיתית את דרישות המוצר הן בהיבט הפונקציונלי והן בהיבט של תהליך ייצור סדרתי עתידי. גם חברות קטנות ממוקדות פיתוח, וגם חברות גדולות שכבר צברו ניסיון רב נופלות לא אחת בנקודה זו. לכן, אם יש לכם מוצר חדש, ערבו אותנו בשלב מוקדם ככל האפשר – זה ישתלם לכם בהמשך", הוא מבטיח.

תמונה 1: רונן רווה, מנהל מחלקת התבניות בריאון.