ריאון וחברת הבת פלסטוקיט לא מסתפקות רק בייצור חלקים בהזרקה. הן מציעות מגוון רחב של תהליכי משנה שמעניקים מענה מלא ומקיף לצרכי הלקוח. תהליכים אלו כוללים עיבוד מתכת, הלחמה אולטרסונית, החדרת אינסרטים, הדפסת טמפון, צריבת לייזר, כירסום וחריטה, ואף חיבור מעגלים חשמליים.
עיבוד משלים יעיל ומהיר
כבר בשלב תכנון המוצר המוקדם, צוותי ההנדסה בוחנים כיצד ניתן לייעל את הייצור. נדב זמיר, מנהל התפעול בריאון, מסביר: "אנחנו מקשיבים לדרישות הלקוח כבר בשלב התכנון של התבנית. לעיתים, אנו מצליחים למנוע צורך בעיבוד משלים על ידי תכנון נכון יותר של התבנית, הלוקח בחשבון את המוצר הסופי ומאפשר אינטגרציה של תהליכים בתבנית עצמה".
אולם לעיתים אין מנוס מביצוע תהליכים משלימים, אשר יביאו למוצר מוגמר ברמת איכות גבוהה. ישנם תהליכי עיבוד קצרים ומהירים כמו חיתוך אנגוסים וביצוע קדחים, לצד תהליכים מורכבים יותר, הדורשים כיוונון והתאמה כמו הלחמה אולטרסונית. "אנחנו משתדלים להעביר את החלקים לעיבוד משלים מיד לאחר ההזרקה, ללא עיכוב במחסנים ביניים," מסביר עומר קראוס, מנהל מפעל פלסטוקיט. "השאיפה היא לייצר ולסיים את התהליכים כמה שיותר מהר ובאופן רציף. בשנים האחרונות אנחנו משקיעים גם בהכנסת אוטומציה, אשר מייעלת ומקצרת את תהליכי המשנה".
תהליך אוטומטי של הכנסת אינסרט, הדפסת טמפון וצריבת לייזר
דוגמה להתייעלות כזו היא שדרוג מקיף של תא אוטומציה הנמצא בפלסטוקיט אשר מייצר מגש למבחנות עבור חברת בתעשייה הרפואית. המגש עצמו מוזרק קודם במכונת ההזרקה ולאחר מכן עובר מספר תהליכי המשך: הכנסת אינסרט בצורה מדוייקת, הדפסת טמפון של לוגו החברה, ולאחר מכן צריבת לייזר של ברקוד המכיל מספר סידורי. הצריבה מתבצעת על מספר פאות של המגש ולאחר מכן רובוט בודק שהברקוד קריא.
"מערך הלייזר המשודרג הוא דוגמה לשיפור והתייעלות. לא רק העלינו תפוקות, אלא גם הוספנו עוד פעולות שפעם היו נעשות בידי עובדים אנושיים, וכך יכולנו לשחרר אותם למשימות יותר חשובות", אומר עומר. "הסימון בלייזר מחליף מדבקה שיכולה להתבלות וליפול. זהו תהליך ידידותי יותר לאדם ולסביבה, היות והוא מייתר שימוש בנייר, דבק וממסים. העבודה מול התעשייה הרפואית מאתגרת, היות והיא צריכה לעמוד בתקנים מחמירים ובתהליכי ולידציה ואישור (V&V) ארוכים. בעזרת המערך החדש אנחנו יכולים לתת מענה מהיר לדרישות הגוברות בשוק".
ריתוך אולטרסוני של חלקי פלסטיק
חיבור חלקי פלסטיק יכול להיעשות במגוון דרכים – החל מחיבורים מכאניים כמו הדבקה, סמרור וברגים ועד שיטות מתקדמות כמו ריתוך אולטרסוני. היתרון של שיטה זו הוא קבלת תפר חזק ואטום בצורה מהירה וטובה למגוון רחב של פולימרים. כלי הריתוך האולטרסוני רוטט בקצב גבוה מאוד ומעביר תנועות אלו לאזור הריתוך. חום החיכוך שנוצר בעקבות התנודות מתיך את פני השטח של החלקים המיועדים לחיבור. לאחר הצמדה בלחץ וקירור נוצר חיבור חזק ושלם של החלקים.
בפלסטוקיט משתמשים בציוד הריתוך המתקדם של החברה הגרמנית הוותיקה Herrmann Ultraschall, המתמחה בריתוך אולטרסוני. כדוגמה מביא עומר מד חלב אשר מותקן בתוך מתקן החליבה ומנטר את כמות החלב שיוצאת מהפרה בעת התהליך. אליו מחדירים אינסרט אשר עובר ריתוך למד עצמו. בעמדת הריתוך יש אפשרות לריתוך צר או רחב ועל הסט-אפ המתאים וביצוע הכיוונונים אחראי דמיטרי גורנשטיין, טכנולוג ההנדסה. לאחר מכן, מבצעים העובדים את תהליך הריתוך על הדגמים בעצמם.
עיבוד שבבי – כירסום, חריטה וקידוח
בריאון ופלסטוקיט נעשים תהליכי עיבוד שבבי הן על ידי כרסומות פשוטות והן בתהליכי CNC. התהליכים הפשוטים יותר כוללים הסרת אנגוסים עבים או ביצוע קדחים בחלקים שונים. במקרים כאלו, בנו כרסומות ניידות אשר מועברות בין מכונות ושם מתבצע התהליך המשלים. "גם כאן, הרעיון הוא לסיים את העיבוד המשלים כמה שיותר קרוב לתהליך ההזרקה. בנינו סטים של כרסומות העוברים בין המכונות וכך העובדים יכולים לבצע את הכרסום במהירות תוך כדי תהליך הייצור", מספר נדב.
במוצרים מורכבים יותר שבהם נדרשות הברגות או כירסום מתקדם, החלקים עוברים למכונות CNC. בריאון מצאו שיטה לייעל את התהליך על ידי עבודה עם שתי פלטות. כאשר המכונה עובדת על אחת מהפלטות ומבצעת כרסום על מספר מוצרים, העובד פורק את המוצרים המוגמרים מהפלטה השנייה ומסדר את המוצרים הבאים בתור. לאחר סיום עבודת ה-CNC, מתבצעת החלפה מהירה של הפלטות ועבודת המכונה ממשיכה.
תהליכים המותאמים ללקוח
בריאון מאמינים בהתאמה אישית לכל לקוח ולכל פרויקט. בין אם מדובר בשיפור תהליכים קיימים או בהטמעת טכנולוגיות חדשות, הלקוחות יכולים לסמוך על צוותי ההנדסה והמומחים של החברה לייצר פתרונות שמתאימים בדיוק לצורכיהם."אנחנו תמיד חושבים איך לבצע את התהליכים בצורה הכי יעילה," מסכם נדב. "השקענו בטכנולוגיות, באוטומציה ובידע כדי להבטיח שהלקוחות שלנו יקבלו לא רק מוצרים איכותיים, אלא גם שירות מקיף וחסכוני".
תמונה 2: מגש המבחנות לאחר סיום תהליכי עיבוד ההמשך: הכנסת אינסרט, הדפסת טמפון של לוגו החברה וצריבת לייזר של ברקוד מספר סידורי.