יכולת עיבוד וניתוח מידע בזמן אמת הפכה לערך משמעותי יותר ויותר בכל אשר נפנה. טיסתנו האחרונה לחו"ל לא הייתה מתאפשרת לולא ניתוח נתונים מיידי שנעשה במערכות האוטומטיות המותקנות במטוסי הנוסעים, תוך השגחה של צוות מקצועי מיומן ומוכשר. גישה זו תקפה ביתר שאת גם בעולם התעשייה והייצור, ואכן המושג industry 4.0 נעשה למושג שגור גם בתעשייה מסורתית כמו תעשיית הפלסטיק. עוד ועוד פעילויות עוברות דיגיטציה, כאשר עם חלוף הזמן נראה שאין ויכוח לגבי היתרונות בשילוב מערכות מידע מתקדמות על רצפת הייצור.
מערכות ניהול מידע אינן זרות לריאון, תהליך הייצור כולו מנוהל אצלנו על ידי תוכנת PRIORITY שהוטמעה בארגון לפני שנים ספורות. התוכנה מסייעת לייצור יעיל, ומאפשרת לנהל את מכלול הפעילויות במפעל תוך היערכות מראש בעזרת תחזיות. אבל לפעמים גם מערכת ניהול חכמה ורבת יכולות לא יודעת הכל – הרי עבודתה מתבססת על נתונים, ולא כולם נאספים באופן אוטומטי. בדרך לניהול מיטבי של פעילות הייצור לא ניתן יהיה להתחמק מטיפול בסוגית יעילות איסוף המידע.
הזנת נתונים מסורבלת
"הכל התחיל מאירוע מרגיז, שבתום תחקורו התחוור שמידע חשוב מאוד פשוט לא הגיע לאנשים הנכונים בזמן" פותח רונן רווה, מנהל מחלקת התבניות שלנו. "כניסת ה- PRIORITYלריאון היא נקודת ציון מבורכת, אבל נתקלנו בנקודת תורפה – שהרי העבודה במחלקת התבניות המשיכה להתבצע בעזרת ניירת, כאשר עדכון המידע למערכת הממוחשבת היה מועבר בדיעבד. חיסרון נוסף הוא האופן המסורבל שבו היינו מעבירים מידע חזותי כמו תמונות וסרטונים, שלהם ערך גבוה מאוד במחלקת התבניות. מצב זה דרבן אותנו למצוא פתרון שיפשט את זרימת המידע בארגון".
שותפים במחלקת ה-IT
"התחלנו לתהות האם הזנת נתונים דרך הטלפון הנייד יכולה להוות פתרון מעשי לבעיה שלנו, שהרי חלק מהמידע הנחוץ גם ככה זרם בשגרה דרך אפליקציית ה-WHATSAPP, בעיקר מידע חזותי. שוחחתי על זה עם הילה – מנהלת מחלקת ה-IT שלנו, שהרימה את הכפפה. מהר מאוד הבנו שמסך של טלפון נייד לא יכול לענות על הצרכים שלנו, וגם הקורונה, שבאה עלינו לטובה סיפקה השראה בדמות אפליקציית דיווחי הקורונה שנעזרנו בה באותה תקופה. עומר בן-דוד, מנהל התפעול במחלקת התבניות, יחד עם שי מאיר ממחלקת ה-IT, הובילו את הפיתוח של ממשק ה-PRIORITY בטאבלטים."
"התחלנו לעבוד על אפליקציה ייעודית לטאבלטים, שתתממשק ישירות לתוכנת ה-PRIORITY. מודול ישומונים של PRIORITY שרכשנו סייע לפיתוח מסכים חדשים ולהפוך אותם למותאמים לתצוגת טאבלט", מספרת הילה. "היו כמה אתגרים טכניים שקשורים 'לשידוך' בין ה-PRIORITY לממשק האנדרואיד של הטאבלטים, וכן כמה סבבים של ניסוי וטעיה שהתמקדו בנראות של הטפסים האלקטרוניים שהוקמו. בסופו של דבר יצאנו עם פיילוט, במקביל לעבודה בשיטה הרגילה, על מנת להביא את הכלי החדש לרמה תפעולית משביעת רצון. במסגרת הפיילוט אפשרנו את החיבור למצלמת הטאבלט על מנת להקל על צירוף של מידע חזותי בעת פתיחת קריאה, כאשר במקביל, הנוכחות של הטאבלטים והשינוי שהם הביאו לשגרת
מעבר לעבודה אונליין
"המעבר לעבודה עם הטאבלטים הכניס שינוי ענקי. זה לא רק הציוד, או ממשק התוכנה. המידע החשוב שנמצא בקצה אצבעותיהם של עובדי מחלקת התבניות, מסייע להם לספק תשובות המתבססות על מידע – בזמן אמת. מדובר ביכולת שהעלתה פלאים את הביטחון העצמי המקצועי שלהם," מציין רונן וממשיך: "בשיטה הישנה, כל תקלה כללה גם בירור פרטים מסורבל. היה צריך לגשת למסמכים, לברר מה ההיסטוריה של אותה תבנית ספציפית, אילו טיפולים היא עברה, ועוד פרטים… היום כל המידע הזה זמין לשליפה מיידית בטאבלט. תהליך פתיחת הקריאה הפך למיידי, ועצם פתיחתה מכניס את המידע הנחוץ למערכת ה-PRIORITY, כולל תמונות וסרטונים אם צריך. מדובר במהפכה – לא פחות." הוא מדגיש.
ומה עכשיו?
"תחילת העבודה המוצלחת במחלקת התבניות הכתה גלים, ומחלקות נוספות מבקשות להשתלב בעצמן בתוכניות דיגיטציה משלהן." ממשיכה הילה. "כרגע העבודה בעיצומה מול מחלקות התחזוקה והאינסרטים. בהמשך נעבוד גם מול המחסנים, מחלקת חומרי גלם ומחלקת האיכות. התוכנית שלנו היא להטמיע עוד עשרות טאבלטים עד סוף השנה".
ההשקעה באמצעים דיגיטליים היא לא זולה, אבל היא טומנת בחובה יתרונות משמעותיים שמפצים מעל ומעבר על ההוצאה החד פעמית. עבודה יעילה ומהירה, מעבר מידע בצורה חלקה וללא חסמים, ואפילו עובדים בטוחים בעצמם הם נכסים שלא יסולאו בפז, ואנחנו בריאון אוחזים בהם בשתי ידיים.
תמונה 1: מימין – הזנת פרטים ושליפתם בזמן אמת, תוך עבודה שוטפת על רצפת הייצור. משמאל – הצמדת סרטון או תמונה לפתיחת קריאה, חלק בלתי נפרד מהעבודה השוטפת.