ריאון, כקבלנית משנה להזרקות מוצרי פלסטיק, מחוייבת לעבודה יעילה, מקצועית ואיכותית. על מנת להשיג זאת, אנחנו שואפים כל הזמן לעלות את רמת המצויינות התפעולית שלנו, ולהכניס עוד שיפורים ברצפת הייצור. לצד פרוייקטים שבוצעו על ידי מחלקת ארגון ושיטות, הושקעה מחשבה רבה כיצד ניתן לשפר את ניהול רצפת הייצור, בעיקר לאור העובדה שגדלנו לחמישה אולמות ייצור רחבי ידיים.
בהירות נתוני ייצור – המפתח להצלחה
עוד בריאיון הכניסה עם נדב זמיר, מנהל התפעול, הוא ציין כי שיפור אמינות הנתונים חשובה לו, היות ודיווחים תפעוליים מדוייקים יאפשרו הסקת מסקנות והתייעלות בתהליכי הייצור. "זאת אופרציה די מורכבת לנהל חמישה אולמות ייצור, ויש צורך במידע נגיש, אשר נותן תמונה מלאה על הסטטוס של המכונות במבט אחד מהיר", מסביר נדב. על מנת לעשות זאת, התחלנו בריאון הטמעה של מערכת ניהול רצפת ייצור בשם MARS – Manufacturing Reporting System, אשר פותחה בחברת האם פלסאון.
מטמיעים את המערכת החדשה
מחלקת ה-IT של ריאון התגייסה למשימה המאתגרת של תכנון תהליך הטמעה מוצלח של המערכת. "בתחילת 2022 התחלנו בפרוייקט הפיילוט עם שתי מכונות שחוברו לתוכנה החדשה. הפיילוט היה מוצלח וכבר במהלכו שתי התראות בזמן אמת על תקלות במכונה מנעו נזק חמור לתבנית ותרמו לצמצום פחתים. יתרונות המערכת בבקרת נתוני תהליך הייצור היו ברורים", אומרת הילה ברקן, מנהלת מחלקת IT. תהליך האיפיון המלא ובחינת פערים התחילו רק במחצית השנייה של שנת 2023 עקב אילוצי לוחות זמנים, כאשר המטרה הייתה לעלות לאוויר עם מכונות ראשונות בתחילת שנת 2024. הפרוייקט יצא לדרך בהובלה של שגיא בוהדנה וצוות ה-MARS של פלסאון. הייתה עבודה תשתיתית רבה לעשות, אשר כללה טיוב נתונים, ביצוע פיתוחים והתאמות בפריוריטי, תכנון וכתיבת ממשקים בין המערכות השונות. גם הצוות בפלסאון עסק בפיתוחים בתוכנה ובממשקים מהצד שלהם. לצד זאת, בוצעו עבודות גם באולמות הייצור: הוספת נקודות תקשורת למכונות, חיבורן לבקרים, הגדרת פרוטוקולי תקשורת ועוד.
"בסיום שלבי הפיתוח קיימנו מספר סבבי הדרכות. ראשית קיבל הצוות המוביל בריאון הדרכה מפלסאון ובהמשך הדרכנו אנחנו את כל המשתמשים בריאון. בסוף ינואר 2024 עלינו לאוויר עם מכונה ראשונה. במשך חודשיים, בעבודה מאומצת של כולם תחת לו"ז צפוף, תוך שיתוף פעולה מופתי בין צוותי ריאון ופלסאון, הצלחנו לעלות לאוויר 61 מכונות הזרקה עם חיבור לתוכנת המארס! חודש מוקדם מהמתוכנן", מספרת הילה. "בתוכנה החדשה יש שני יתרונות עיקריים המאפשרים לנו עבודה יותר מסודרת המחייבת דיווחים, בעיקר במהלך הסט-אפ. כמו כן, שדרגנו את עבודת הטכנאים עם 13 טאבלטים אישיים, דרכם הם יכולים להיכנס למערכת מרחוק ולראות מה מצב המכונות בכל רגע נתון". השלב הבא הוא בדיקת היתכנות לחיבור של מכונות הפיוז'ן לתוכנת המארס ואנחנו נמצאים בעיצומו של שלב זה.
אולם הייצור משנה את פניו
כהכנה לעובדי הייצור, יצאנו בקמפיין הדרכות פנימיות בריאון המסביר את חשיבות שיתוף הפעולה עם המערכת החדשה, אשר תרם מאוד להטמעה המוצלחת של המערכת. "אם בהתחלה, העובדים חששו מעט מפני השינוי, היום אני שמח לגלות שהם מציעים לי רעיונות לשיפורים במערכת", מספר עומר בן דוד, מנהל מחלקת ארגון ושיטות. "כבר עכשיו ניתן לראות את השינוי באולם הייצור – מסכים גדולים מראים את מצב המכונות בכל רגע נתון, והטכנאים יודעים לאילו מכונות לגשת, כי הכול מאוד ויזואלי. בעמדות הדיווח בכל אולם ייצור קיימים מסכים נוספים המציגים את לוח הבקרה של ה-MARS, אשר מראה, בנוסף לסטטוס המכונות, גם זמני ייצור ותקלות. כל הנתונים מיוצאים לדו"חות BI מסודרים שממש פתחו לנו את העיניים ומייעלים מאוד את העבודה".
גם האנשים ברצפת הייצור מעידים כי הכנסת התוכנה החדשה הביאה עימה דברים טובים והתייעלות. "אנחנו מרוצים מהתוכנה החדשה, היא ממש טובה", אומר חמודי ואכד, טכנאי הזרקה מוביל ומנוסה. "קיבלתי הדרכה על התוכנה בפלסאון וחששתי שיהיה קשה לאנשים במחלקה להסתגל אליה, אבל זה היה ממש קל, כאילו אנחנו עובדים איתה הרבה שנים. בעזרת הטאבלט אני יכול לראות את כל הנתונים, בלי לרוץ מאולם לאולם. זה מקצר ומייעל מאוד את התהליך, וגם מקל עלינו, העובדים. אנחנו יכולים לדווח על סט-אפים ישירות בתוכנה בצורה מהירה ומדוייקת, בלי הצורך לדווח לאחראי משמרת. כך ניתן להתחיל לעבוד בזמן קצר יותר", הוא מסכם.
אופיר קמחי, מנהל הייצור מעיד שהוא רואה ושומע פידבקים טובים מהשטח, והעובדים רואים ב-MARS עניין חדש ואתגר בעבודה. "הם בהחלט מבינים שלמרות שהם מתמודדים עם למידה של דבר חדש, התוכנה מקלה עליהם ומביאה אליהם את כל הנתונים מול העיניים". על כך מוסיף גם עידו רומנו, מנהל מחלקת טכנאי ההזרקה: "תמכתי מאוד בהכנסת התוכנה, בעיקר כי היא עוזרת לי ולסט-אפיסטים לראות את הנתונים מרחוק. התוכנה מחייבת הגנות מסויימות אשר מונעות תקלות ופחתים, ואשר בלעדיהן לא ניתן להתחיל ייצור, דבר החשוב מאוד לעבודה המסודרת של הטכנאי. הטאבלטים עוזרים לכולנו, ולמרות שזה דרש הסתגלות, זהו כלי מצוין אשר מביא שיפור גדול לעבודתנו".
Going live with the MARS software in Rion.