אחד הנושאים הבוערים של תקופתנו הוא ההתחממות הגלובלית. פליטת גזי החממה לא עוצרת, הוויכוח בין מכחישי ההתחממות הגלובלית לאלה שמאמינים שמדובר בעובדה קיימת – ממשיך, וכך גם העלייה בטמפרטורה השוברת שיאים כל שנה. ההתחממות גורמת להידלדלות מקורות מים ולמיעוט משקעים ומהווה אתגר הולך וגובר בחקלאות.
בעקבות הלחימה בין רוסיה לאוקראינה, שתיהן יצואניות חיטה גדולות, אנחנו כבר מקבלים טעימה להשלכות מרחיקות הלכת של תהליך זה על החברה שלנו. על מנת להימנע ממצב מסוכן כזה, הכנסת טכנולוגיות חדשות לחקלאות היא בלתי נמנעת.
ישראל – מעצמה של אגרוטק
חדשנות בתחום החקלאות לא זרה למדינת ישראל. כמדינה קטנה מאוד על סף מדבר, ישראל נאלצה למצוא פתרונות חדשניים שאפשרו לפתח פה חקלאות שאפשר להתגאות בה. אחת ההמצאות החלוציות שיצאו ממדינת ישראל היא הטפטפת. פתרון זה, המורכב ממבוך של תעלות קטנות המאיטות את זרם המים, מאפשר אספקת מים מדויקת ממש בסמוך לשורשי הצמח, ומונע בזבוז מים יקרים.
טפטפות סטנדרטיות – לא מתאימות לכל מקום
עם זאת גם אמצעי חשוב זה לא יכול לשמש את החקלאים בכל מקום. שימוש בטפטפות סטנדרטיות מחייב שימוש בלחץ ובמים נקיים מאד – אחרת הטפטפות יסתמו. כתוצאה מכך נדרשות מערכות סינון יקרות עם פילטרים ייעודיים, ומשאבות המייצרות לחץ גבוה בקו. מדובר באמצעים יקרים עבור רוב החקלאות בעולם, שמקבלת את המים להשקיה מנהרות ומתעלות פתוחות ללא לחץ. ואכן, רק אחוזים בודדים מהשדות בעולם מושקים באמצעות טפטפות סטנדרטיות, בעוד רוב החקלאות בעולם מתבססת על השקיה בהצפה. מדובר בשיטה עתיקה ובזבזנית במים, ובגידול אורז גורמת לתנאי גידול הפולטים מתאן – גז חממה מזיק במיוחד. עם התמעטות המשקעים, מוצאים עצמם חקלאים רבים שהסתמכו על שיטה זו בבעיה.
טפטפות – הדור הבא
חברת NDrip, שהוקמה על ידי פרופ' אורי שני, מנהל רשות המים בדימוס, מציעה פתרון חדשני המוגן בפטנט הכולל טפטפת, המיוצרת אצלנו בריאון. זו מאפשרת השקיה במים "מלוכלכים", ולא דורשת השקעה יקרה במערך משאבות ובסינון. המערכת צורכת לחץ מים קטן לאין שיעור ביחס לדרוש במערכת טפטפות רגילה, כאשר לחץ הנוצר מחצי מטר גובה בלבד מספיק. היא מתאימה לשדות שטוחים ומפולסים המושקים בהצפה, המהווים את מרבית החקלאות העולמית.
מערכות ההשקיה של החברה כבר פעילות במדינות שונות ומאפשרות השקיה במים לא-מסוננים תוך חיסכון של 50-60 אחוזים בכמות המים הנדרשת. מגדלי כותנה באוסטרליה וחקלאים במערב ארה"ב כבר מגדלים באמצעות המערכת של NDrip, ומצליחים להגדיל את היבול תוך שימוש בפחות מים. אפילו חברת פפסיקו העולמית מעניקה סיבסוד והטבות לספקים החקלאיים שלה בהודו לרכישת מערכת הטפטוף החדשה.
מעבר לייצור תעשייתי בקנה מידה גדול
לאחר עבודה מוצלחת עם ספק הזרקות קטן, NDrip התחילה בחיפושים אחר יצרן אחר שיכול לתמוך בנפח גדול יותר של הזמנות שהחלו להצטבר. ייצרן שכזה חייב, בנוסף ליכולות הייצור, גם יכולות תיכנון וביצוע גבוהות בתחום התבניות, על מנת לשכפל את התבניות ואולי גם לשפרן, ותוך זמן קצר. NDrip בחרו בריאון לביצוע משימה זו. "כל מה שעשינו הוא להתאים את המוצר החדשני שלהם לטכנולוגיית הזרקת הפלסטיק", מסביר אהרון וייס, מנהל ההנדסה בריאון. "זמן קצר לאחר שכפול התבנית הראשונה, בת 32 המובלעות, נעזרנו במחלקת התבניות שלנו תחת ניהולו של רונן רווה לייצור שתי תבניות משופרות נוספות המבוססות עליה. אלו נעשו תוך תכנון מקדים כך שאזורים בתבנית בעלי שחיקה מוגברת יהיו ניתנים להחלפה".
תמי שור, מנהלת התפעול ב- NDripמרחיבה: "ארבעה חודשים בלבד אחרי שהגענו אל ריאון כבר יוצרה התבנית הראשונה. לא כל שותף מוכן לקפוץ מיד למים העמוקים עם פרויקטים לא שגרתיים שכאלה. שמחנו לגלות שחברינו בריאון הם לא שותף סטנדרטי. המקצועיות שלהם אפשרה לנו להתמקד בפונקציונליות של הטפטפת, כאשר את תכנון התבניות השארנו להם. רונן רווה וצוות מחלקת התבניות ידעו לשאול את השאלות הנכונות ולתכנן תבנית יעילה לייצור בכמויות תעשייתיות, תוך שמירה על איכות המוצר. הייצור בריאון מאפשר לנו לשווק את הטפטפת במחיר תחרותי".
בסיס חזק להמשך פעילות ביחד
השירות המהיר וצבר ההזמנות שהלך וגדל, פותחים דלת להרחבת הפעילות אפילו עוד יותר. "העבודות לתכנון התבניות עבור הדור הבא של הטפטפות כבר בעיצומן. הכנסנו שינויים והתאמות גיאומטריות נוספות שסייעו לקיצור זמני המחזור, תוך שמירה על הפונקציונליות של הטפטפות. כך אנחנו מתאימים את הפיתוח החדשני של NDrip לטכנולוגית הזרקת הפלסטיק, ולייצור בקנה מידה גדול", מסכם אהרון וייס.